Piata de transport

PublicitateNoutati

Realizat de
Stoc Digital Studio

Articole

     In aceasta sectiune veti putea gasi, structurat pe categorii, articole, legislatie, informatii relevante pentru activitatea de transport


Licenta de transport


    Licenta de transport este documentul prin care se atesta ca intreprinderea indeplineste conditiile de onorabilitate, capacitate financiara si competenta profesionala, acesta avand astfel acces la transportul rutier de marfuri.

    Licena de transport este documentul prin care se atesta inscrierea in Registrul operatorilor de transport rutier si dovedeste  dobandirea calitatii de operator de transport.
Acordarea licentei de transport se face doar daca intreprinderea indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
conditia de onorabilitatate
conditia de capacitate financiara
si conditia de competenta profesionala

    Conditia de onorabilitate se considera ca fiind indeplinita daca persoana desemnata:
     - nu a fost condamnata pentru infractiuni grave, inclusiv de natura comerciala
    - nu a fost declarata inapta  pentru a conduce permanent si efectiv activitatea de transport rutier, conform prevederilor legale in vigoare;
     - nu a indeplinit functia de persoana desemnata pentru un operator de transport sau o intreprindere care a fost sanctionat/sanctionata pentru incalcari grave ale legislatiei cu privire la:  conditiile de plata si de angajare; conditiile de desfasurare a operatiunilor de transport rutier, in special in ceea ce priveste regulile referitoare la perioadele de conducere si de odihna ale conducatorilor auto, incarcarea vehiculelor, utilizarea in conditii de siguranta a vehiculelor rutiere, siguranta rutiera si protectia mediului.

    Conditia de capacitate financiara consta in dispunerea unor resurse suficiente pentru a se asigura demararea in bune conditii a activitatii intreprinderii si buna administrare a acesteia. Conditia de capacitate financiara se considera ca fiind indeplinita numai daca operatorul de transport rutier dispune de un nivel financiar de minimum 9.000 Euro pentru primul autovehicul rutier si 5.000 euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule rutiere detinute si utilizate in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
Modul de evaluare a capacitatii financiare a unei intreprinderi se stabileste de autoritatea competenta.

    Conditia de competenta profesionala se considera ca fiind indeplinita daca persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier este titulara a unui certificat de competenta profesionala eliberat de autoritatea competenta in conditiile stabilite de aceasta.

    Licenta de transport se elibereaza operatorului de transport rutier de catre autoritatea competenta, are o valabilitate de 5 ani si se pastreaza la sediul acestuia.

    Pentru dovada existentei unei licente de transport sunt copiile conforme ale licentei de transport.

    Copia conforma a licentei de transport  este documentul eliberat de autoritatea competenta pentru fiecare dintre autovehiculele sau ansamblurile de vehicule rutiere detinute si  utilizate de operatorul de transport rutier la operatiuni de transport rutier.
Copiile conforme ale licentei de transport se elibereaza de catre autoritatea competenta, pentru perioade succesive de un an, pana la expirarea valabilitatii licentei de transport.
Copiile conforme trebuie sa se afle la bordul vehiculelor detinute  si  utilizate de operatorul de transport rutier cand efectueza operatiuni de transport rutier.
 
    Licenta de transport se retrage de catre autoritatea competenta in cazul in care operatorul de transport rutier nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza acordarii acesteia sau in cazul in care operatorul de transport a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii acordarii acesteia.

    Copia conforma a licentei de transport se suspenda de catre autoritatea competenta in cazul savarsirii unor abateri grave sau repetate de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului.